Hållbarhet är ett område som vi har förhoppningar att företags rapportering till omvärlden kommer att bidra till öppenhet och insyn där kapital flödar till företag som bedriver långsiktigt hållbara verksamheter. På temat hållbarhet och den lagstadgade hållbarhetsrapportering från EU direktivet CSRD fick våra medlemmar lyssna till Finansinspektionen som berörs av dessa regelverk genom företag som står under Finansinspektionens tillsyn. Emilia Högquist , Hållbarhetschef och Louise Österberg, jurist Hållbarhetsavdelningen från Finansinspektionen tog oss igenom hållbarhetsrapporteringens vad, hur och när. CSRD regelverket tillsammans med andra regelverk som EU:S taxonomi är föremål för förenklingsförslag som kommer att publiceras i närtid genom en EU Omnibus.
På temat hållbarhetsrapportering så fick medlemmarna lyssna på medlemsföretaget Xplir som arbetar med företags externa rapporter och rapporterigsprocesser. Katarina Sivander VD och grundare tillsammans med Håkan Carlbom, CTO lyfta fram utmaningar med rapporteringsprocesser som involverar många intressenter och som bygger på en mix av manuellt- och digitalt arbetsflöde. Företags digitala- och automatiserade processer för datainsamling, sammanställning, godkännande och inte minst användning av CSRD-data kommer att vara av vitalt intresse för att uppnå kvalitativ CSRD-data. Formatet XHTML coh uppmärkt “taggad” data och därmed maskinläsbar är en förutsättning för att uppnå den transparans, jämförbarhet och kvalitativ data som finanssektor efterfrågar.
Fredrik Andersson Carlö, verksamhetsutvecklare på Skatteverket tog oss in i en inte alltför avlägsen framtid genom att introducera ViDA – VAT in the Digital Age. ViDA är som namnet indikerar, EU kommissionens initiativ för att digitalisera momsrapportering inom EU i syfte att driva på företags digitalisering och effektivisering av administrativa processer, förenkla handel inom EU genom harmoniserade processer och inte minst för att motverka momsbedrägerier. Huvudingredienserna i ViDA är att det är transaktionsbaserad rapportering i realtid baserad på obligatorisk e-fakturering vid gränsöverskridande transaktioner B2B inom EU. Det är 2030 som gäller för implementering av ViDA med möjlighet att från 2035 frivilligt inkludera nationella transaktioner i enlighet med ViDA ramverket. Skatteverket driver frågan om transaktionsbaserad rapportering avseende samtliga transaktioner och är positiv till införande av obligatorisk e-fakturering B2B i Sverige.
Avslutningsvis, innan mingel med canapeer och dryck tog vid så äntrade Thomas Holmgren, verksamhetsutvecklare från Bolagsverket scenen. Thomas med sina 20 år av XBRL erfarenhet utmanade oss med frågeställningen, är XBRL en “one trick pony”? Vi är väl bekanta med XBRL inom nationell finansiell och regulatorisk rapportering kopplat till års- och koncernredovisning, inkomstdeklaration och företagsekonomisk statistikrapportering såväl som europeiska taxonomier kopplade till års- och koncernredovisning (ESEF), hållbarhetsrapportering (ESRS) och tillsynsrapportering (EBA). Med devisen “XBRL offers almost limitless possibilities” tog vi del av ett exempel som svarade på frågan, går det att skapa strukturerad information som kan användas för att skapa webbsidor som publiceras som maskinellt läsbar data genom analysera innehållet på webbplatsen www.taxonomier.se och skapa en XBRL-taxonomi för en webbplats? Och svaret är – absolut.
Stort tack till alla medlemmar som deltog på XBRL Swedens föreningsstämma den 20 februari 2025. Tack till Annelie Riggo från VIRTEA för arrangemang tillika fotograf under eventet samt Pelle Kimvall från Untra Studio som säkrade en bra upplevelse för oss på plats i PwC’s Auditorium vid Torsgatan 21 i Stockholm samt för deltagarna via digital uppkoppling.
Styrelsen XBRL Sweden